Als je vastzit aan iets leuks met het gezin of met een geliefde, dan is een dagje op de fiets misschien wel het perfecte antwoord. Hier is een activiteit die betekent dat je wat omgeving te zien krijgt, veel frisse lucht krijgt, beweging krijgt, de kans krijgt om een band te krijgen met de anderen op je reis en iets anders te doen waar je misschien niet aan gedacht hebt. Er zijn zeker dingen die mis kunnen gaan op een fietstocht of afbreuk doen aan de ervaring en als je het zo leuk mogelijk wilt maken dan moet je bepaalde tips in acht nemen om het beste dagje weg te vinden.

Wat zijn de belangrijkste dingen bij een dagje uit?

Ten eerste moet je een manier bedenken om al je fietsen op de locatie te krijgen en de beste manier om dit te doen is normaal gesproken met één of meerdere duwfietsen voor auto’s. U kunt altijd vanuit uw huis op weg gaan en in uw omgeving rijden, of naar de omgeving rijden waar u wilt rijden. Voor de meesten van ons die in stedelijke gebieden wonen is dit echter niet altijd even mooi – het betekent waarschijnlijk ook dat u op de weg rijdt, wat gevaarlijk kan zijn en als u kinderen heeft. Bovendien fietst u in één keer, wat het gezellige karakter van de activiteit enigszins verpest.

Als je dan op je eigenlijke locatie aankomt, ben je misschien wel erg moe. Het gebruik van één of meerdere fietsenrekken kan dan een veel beter idee zijn, omdat u dan de fietsen boven op de auto kunt opbergen en naar uw locatie kunt rijden. U kunt ook andere zaken in de auto opbergen, zoals picknickartikelen, een zaklamp als het misschien donker wordt, een EHBO-doos, enz. Dit betekent ook dat u niet naast een grote fiets hoeft te staan. Een ander alternatief is het huren van fietsen als u aankomt, wat vrij kosteneffectief is, hoewel u het risico loopt dat u wordt opgezadeld met een fiets waar u zich niet prettig bij voelt.

Er zijn talloze dagjes uit te bedenken, maar wat doe je qua vervoer?

En dat is een ander punt om te overwegen – zorg ervoor dat alle fietsen in goede staat zijn en dat ze geschikt zijn voor het terrein waarop je gaat rijden. Als je op een stoep rijdt, dan zijn racefietsen een goed idee, want deze zijn zeer snel en vereisen de meest minimale inspanning. Meer weten? Bekijk dan alle vervoersmogelijkheden zoals treinkaartjes aanbiedingen.

Als je echter op heuvels en over hobbelig terrein gaat rijden, dan zul je een mountainbike moeten gebruiken. Zorg er ook voor dat alle fietsen in topconditie zijn – dat alle versnellingen werken en dat de banden volledig opgepompt zijn. Doe je dat niet, dan riskeer je dat iemand achterop raakt en veel extra moeite moet doen, wat voor hem of haar onaangenaam kan zijn. Door vooraf te controleren zorg je ervoor dat dit niet het geval is en dat iedereen kan genieten van een soepele rit. Het spreekt voor zich dat je voor sommige minder zelfverzekerde fietsers stabilisatoren of een driewieler moet leveren.